SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Inför seriestart
2020-08-02 09:28

Seriestarten närmar sig med stormsteg. Nu såhär några dagar före allvaret startar fick vi oss en pratstund med Managern Erik Sörvik som under intervjun också flankerades av lagets två andra coacher Martin Ödlund och Jonas Persson.Förra året slutade vi 2:a i ligan, hur ser truppen ut idag jämfört med förra säsongen?

För det första har vi adderat ytterligare ett lag till liga-spelet så nu har vi 3 lag i olika divisioner. Förra säsongens andraplats var en riktigt bra prestation då vi hade många nybörjare, många nya spelare och vi behövde komma ihop oss till ett lag. I år har det blivit som att börja om från början igen eftersom vi startar upp ytterligare ett lag. Några nybörjare, några skickliga spelare, några ledare, några som går mer under radarn och det viktiga blir att få till att alla känner sig som en del i laget, och med det menar jag inte bara att komma på träningarna utan också att hjälpa föreningen och göra saker tillsammans.

Pga Covid har vi inte kunnat göra så många saker utöver fotbollen tillsammans, och vi har haft den längsta försäsongen någonsin vilket gjort att några spelare helt enkelt givit upp under våren och har först återkommit nu här på slutet när ligan närmar sig. Men totalt sett har vi en stabil startelva och några spännande uppkommande spelare som kan utvecklas under året och några spelare som fyller ut truppen. Sedan ska också sägas att mycket kan hända med en sådan här trupp på kort tid. När en spelare inser, efter en dålig försäsong, att han hamnat utanför startelvan så behöver det inte ta många veckorna innan han sett till, med hårt arbete, att visa upp sig och prestera tillräckligt för att återta sin plats i laget. Du ska se vad de nästa 4 veckorna gör med våra spelare!!Du säger att ni har många nya spelare, hur fungerar samspelet mellan spelarna?


Vi har mycket bra team spirit. Vi har en bra blandning på spelare som precis börjat i IFK medan andra har spelat här sedan barnsben. Några äldre spelare och några yngre. Dessutom har vi ett bra samarbete med juniorlaget där vi låter spelare gå mellan lagen för att samla erfarenheter. Det kommer bli en spännande säsong för att se hur laget kan utvecklas.Hur skulle du gradera lagets fysiska och tekniska kapacitet i år?

Jämfört med förra året så har vi tappat fysisk kapacitet, vi har för tillfället inte riktigt spelarna som orkar hela de 90 minuterna. Men däremot har vi ett högre tekniskt kunnande i år. Passningar, dribblingar, förståelse för kombinationsspel. Vi kommer sannolikt spela mer intressanta matcher i år med bättre passningsspel, högre press-spel och högre tempo, jämfört med i fjol då vi fick jobba mer med defensiven och slå längre bollar. Så i år kommer vi förhoppningsvis spela en mer attraktiv fotboll för publiken.Sverige är ju kända för att ha väldigt lång försäsong, och du har redan varit inne på att Corona har medfört utmaningar för spelarna, har ni på något sätt försökt att mildra konsekvenserna av detta? Och vad har ni gjort under dessa 8 månader?

Den var inte lätt… 😊 Vi hade till och med en extra tidig start på försäsongen för att kunna träna lite inför första träningsmatchen. Faktum är att vi har startat försäsongen 3 gånger… Första gången under vintern för att komma i ordning till den normala liga-starten. Sedan kom nya bud att ligan skulle dra igång i juni vilket gjorde att vi fick dra igång igen under våren. Till sist fastställdes liga-starten till augusti och vi hade 3 veckors uppehåll i juni innan vi drog igång igen ordentligt. 

Det är viktigt för många spelare att träningarna trots allt är igång, så även under uppehållet hade vi frivilliga träningar en gång i veckan så att de som ville, kunde få komma upp och spela och prata av sig med sina kamrater. Flera av spelarna lever under tuffa förhållanden, bland annat med ärenden hos migrationsverket, arbetssökande och annat, vilket gör det än viktigare att ha en stabil plats där man kan få utrymma att tänka på annat för att dämpa oron och stressen. Det handlar om att vara en del av föreningen och att hjälpa och stötta varandra, man kan säga att vi är som en enda stor familj.

Vi har förhållt oss efter de rekommendationer som som FHM, SvFF och BFF presenterat och under en period fick vi hålla träningar där vi skulle hålla 5 meters avstånd för smittorisken, men det visade sig ganska snart att det inte var någon större hit bland spelarna som började droppade av. Men sedan den senaste återstarten har vi fått riktigt bra fart på grejerna, så vi kan nog säga att de senaste 4 veckorna har givit samma kvalité som vi haft totalt under de föregående 4 månaderna.Hur ser det ut med aktiviteter utanför planen. Samlas laget på andra aktiveter också?

Förra säsongen gjorde vi det flera gånger, men i år har vi inte kunnat ha det pga Corona situationen. I stället satsar vi på att träffas ute på planen. Men så snart hälsoläget tillåter så ser vi till att träffas för att se på fotboll, göra diverse arbeten, åka till stranden eller bara umgås. Detta gör vi för att alla ska känna sig som en del i laget. Vad har laget för taktisk spelplan?


Vill vi verkligen avslöja det??? Vi vill göra ett mål mer än motståndaren och genom det vinna matchen… Men det är viktigt att göra ett mål mer snarare än att släppa in ett mål mindre…

Vi vill kunna spela både när vi har initiativet och dominerar spelet, då vi bygger spelet bakifrån med bollinnehav, men även känna oss trygga i att hitta ett mer rakare anfallsspel när vi möter lag med högre press då vi kanske snabbare kan hitta in bakom deras backlinje. Till sist försöker vi hitta tillbaka till en lika stark försvarslinje som gav oss så stora framgångar förra säsongen då vi kände oss säkra i försvaret och sedan kunde ligga på snabba omställningar och såra motståndarna.Ryktet säger att ni börjat med att jogga ner och stretcha tillsammans i slutet av varje träning och match. Vad har det inneburit för laget?


Det är bra för moralen i laget. Vi ser till att göra allting tillsammans som ett lag. Det är bra att spelarna sitter ner i lite lugn och ro efter träningen och reflektera över det som varit samtidigt som de stretchar och pratar med varandra. Så det kommer vi fortsätta med – definitivt.Vad är det viktigaste för dig personligen som coach för detta laget?


Att komma upp på vallen och ha roligt! Att dela glädjen av fotboll. Vi är så många spelare samlas och spelar boll – och till sist så vinner IFK 😊

Det är så kul att göra någonting tillsammans med människor från så många olika bakgrunder med olika historier, du lär dig alltid någonting. Vi har spelare från Sverige, Somalia, Afghanistan, Latinamerika, unga, gamla – det är en härlig mix.Vad är det viktigaste för dig som coach för detta laget?


Att se bra lagkänsla – att alla försöker göra sitt bästa, inte bara för sig själva utan även för sina lagkamrater och laget.Hur ser det ut med målsättning för säsongen?


Vi hade ett möte med spelarna i början av försäsongen där vi fick höra hur de såg på saken och de sa då att ville vinna ligan, vilket vi försökte anpassa oss till. Vi behöver nog vara lite mer realistiska nu men vi vill sluta topp 3 eftersom vi då kvalificerar oss för vidare kvalspel så att vi får fler matcher, mest eftersom spelarna vill spela fler matcher. Det är något speciellt att dra på sig matchtröjan. Atmosfären kring matcherna med detta laget är helt grym och den vi vill uppleva så ofta som möjligt.Vad har laget för största styrkor?


Vi har en stark central-linje. Men är lite osäkra på vem som ska spotta in målen. Det känns som att det kommer vara flera olika målskyttar som göra några mål var, likt förra säsongen.Slutligen till premiären, mot Stångenäs AIS Lag 2, vi slog dem här i en träningsmatch för några veckor sedan, men vad ser du framför dig på tisdag?


Det är alltid svårt att säga. Eftersom vi spelar mot deras andralag så kanske de ringer in några extra spelare från förstalaget för att få ett starkare lag och på vår sida kan det kanske finnas risk att vi blir för kaxiga med 4-2 vinsten i ryggen och tro att det blir en enkel seger. Så vi måste förbereda oss för en tuff utmaning, för senast var det en jämn tillställning. Stångenäs spelar en bra passningsorienterad fotboll och om vi inte är på tå och sätter press på dem kan vi falla igenom också. Det var en alldeles underbar träningsmatch vi hade mot dem sist och jag tror att seriepremiären kommer bli minst lika bra. Det enda problemet är att matchen kommer spelas på deras konstgräs vilket vi inte är så vana vid och kommer innebära flera skrubbsår vilket vi fick erfara förra gången också.Har du någonting annat att tillägga här inför premiären?


Det är alldeles underbart att serien äntligen ska dra igång!!! Jag vill också tacka vår trogna publik som trots att vi spelar i lägsta divisionen, div 7, kommer ner och tittar, även på våra bortamatcher.


#FramåtKamraterNyhetsarkiv
Inför seriestart2020-08-02 09:28
Skrubbsår och målkalas2020-07-10 11:32
2019-06-21 07:43
2019-06-09 11:56
2019-05-28 00:02
2019-05-27 23:58
2019-05-27 23:55
Äntligen Seriepremiär2019-05-05 20:04
Säsongen 20192019-03-20 06:41
U-laget 2017-06-02 08:54
U-laget igång2016-04-28 21:05
 
Huvudsponsorer
Guldsponsor
Silversponsor
Bronssponsor
Ungdomsstöd
Gräsroten