Ledare - ansök om ett utdrag från belastningsregistret här
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Strömstad
Fotboll

Ledarteamet runt ett lag

I IFK Strömstad så är det generellt sett föräldrar till spelarna som ideellt bildar ett ledarteam kring laget.

 

I normalfallet vore det bra om teamet består av:

1 tränare per 5-10 spelare (2 tränare per lag i seriespel)*

1 lagledare

2 lagföräldrar

 

*Eftersom tränarantalet är hur många tränare som behövs vid varje aktivitet så behövs vanligtvis fler tränare så att en tränare inte måste vara närvarande varje gång. Exempelvis vore det bra att ha 5 tränare till ett 7v7 lag med 25 spelare eftersom att ett sådant lag hade haft 2 lag i seriespel.

 

Alla ni som anmäler er som ledare i något av lagen kommer få en inloggning till SportAdmin för att kunna administrera laget där, men den går också till hemsidan och där går all ledarinformation att läsa (inlogg krävs för att kunna följa länken).

 

Läs mer om varje roll här nedanför.

Lagföräldrar

Linda berättar vad det innebär att vara lagförälder samt varför det är så viktigt!

 

Detta är rollen för dig som vill vara med och stötta ditt barns fritidsaktivitet även om du inte har möjlighet att närvara vid varje träningstillfälle.

 

En lagförälder är länken mellan föreningen/styrelsen och den övriga föräldragruppen. Det kan exempelvis vara information som styrelsen vill skicka ut till alla vårdnadshavare i föreningen till exempel.

 

Lagföräldrarna organiserar övriga föräldrar inom laget. Exempelvis gör lagföräldrarna scheman för kiosken och organiserar körningar till borta matcher.

 

Lagföräldrar kan också ingå i en planeringsgrupp för IFK-dagen på våren och avslutningen på hösten.

 

Som lagförälder har du möjlighet att också göra andra saker inom föreningen eller laget. Endast fantasin sätter gränser, kom bara överens med övriga ledarteamet och gör de sakerna som du tycker är kul.

 

Som förening är vår ambition att rollen som lagförälder cirkulerar runt bland lagets föräldrar på årsbasis. Detta så att fler föräldrar ska få chansen att vara en del av ledarteamet, men också för att laget inte ska bli så beroende av en enskild individ.

 

Läs mer om rollen under ledarfliken.

Lagledare

Lagledarens huvuduppgifter är att leda koordineringen av lagets tränare samt sköta mycket av lagets administration. I samspel med tränarna  är du med och planerar säsongen översiktligt, sedan koordinerar du tränarna. Utöver detta finns det en del administration i form av att bestämma träningstider inom föreningen samt hantera matcher både inom föreningen och externt med förbund och andra föreningar. Lagledaren brukar också vara kontakten gentemot styrelsen och kommun. Läs mer om rollen under ledarfliken.

 

För denna rollen krävs absolut inga förkunskaper inom just fotboll, i stället är andra saker så som förmåga till ordning som kan vara viktigare.

 

Under året genomförs ett antal ledarmöten enligt årshjulet och sedan har lagledaren också möjlighet att gå Svenska fotbollsförbundets tränarutbildningar. Utöver SvFF kurserna så finns det även möjlighet till andra ledarskapskurser för den som vill, exempelvis ger SISU fortlöpande kurser.

 

Förmåner som lagledare:

 • Du är en naturlig del av ledarteamet runt ditt barn och dess kompisar
 • Utveckla ditt ledarskap i samspel med andra ledare
 • Gratis utbildningar i ledarskap och fotboll
 • Gratis ledarträningsställ var 4:e år
 • Årskort på våra A-lags hemmamatcher
 • Rösträtt på vårt årsmöte
 • Förmånliga föreningserbjudanden hos vår utrustningspartner Intersport
 • Deltagande till föreningens årliga avslutningsträff till kraftigt reducerat pris

Alla våra lagledare är också medlemmar och utöver ovanstående förmåner så betalar vår ledare endast själva medlemsavgiften på 100 kr.

 

Som förening är vår ambition att rollen som lagledare cirkulerar runt bland lagets föräldrar. Detta så att fler föräldrar ska få chansen att vara en del av ledarteamet och utveckla sitt ledarskap, men också för att laget inte ska bli så beroende av en enskild individ.

Tränare

Tränarens huvuduppgift är att leda träningar och matcher. I samspel med övriga tränare och lagledare planerar du säsongen både översiktligt och inför varje fotbollsrelaterad aktivitet.

 

Är ni många tränare så finns det stora fördelar att dela upp ansvaret emellan er. Någon kan vara mer ansvarig för målvaktsträning, någon annan för lagsammanhållningen, en tredje för materialet. På detta sättet behöver inte alla tränare vara fotbollsexperter utan i stället så krävs det olika kunskaper för olika ansvarsområden. Läs mer om rollen under ledarfliken.

 

Under året genomförs ett antal ledarmöten enligt årshjulet och tränarna uppmuntras också att åtminstone genomgå Svenska fotbollsförbundets tränarutbildning D, men gärna högre utbildning allt eftersom spelarna blir äldre. Utöver SvFF kurserna så finns det även möjlighet till andra ledarskapskurser för den som vill, exempelvis ger SISU fortlöpande kurser.

 

Förmåner som tränare:

 • Tillbringa kvalitétstid med ditt barn och dess kompisar
 • Utveckla ditt ledarskap i samspel med andra ledare
 • Gratis utbildningar i ledarskap och fotboll
 • Gratis ledarträningsställ var 4:e år
 • Årskort på våra A-lags hemmamatcher
 • Rösträtt på vårt årsmöte
 • Förmånliga föreningserbjudanden hos vår utrustningspartner Intersport
 • Deltagande till föreningens årliga avslutningsträff till kraftigt reducerat pris

Alla våra lagledare är också medlemmar och utöver ovanstående förmåner så betalar vår ledare endast själva medlemsavgiften på 100 kr.

 

Som förening är vår ambition att rollen som tränare cirkulerar runt bland lagets föräldrar, särskilt inom barnsektionen (upp tom 12 år). Detta så att fler föräldrar ska få chansen att vara en del av ledarteamet och utveckla sitt ledarskap, men också för att laget inte ska bli så beroende av en enskild individ.

 
Huvudsponsorer
Guldsponsor
Silversponsor
Bronssponsor
Partners